Freitag, 20. März 2015

Invata Germana Online- Gramatica Limbii Germane - Capitolul 4 - Verbul. Conjugarea la prezent a verbelor " haben = a avea " si " sein = a fi

Invata Germana Online- Gramatica Limbii Germane   -  Capitolul 4 - Verbul. Conjugarea la prezent a verbelor " haben = a avea " si " sein = a fi

 
 
  Verbul in Germana | Conjugarea la prezent
Verbul este cea mai importanta parte de vorbire, deoarece reprezinta nucleul unei propozitii. Verbul este flexibil si este singura parte de vorbire care se conjuga.

Verbele pot fi regulate, verbe care nu-si schimba radacina in timpul conjugarii si neregulate, verbe care isi modifica radacina in timpul conjugarii.

Dupa criteriul fonetico-morfologic verbele pot fi slabe si tari. Verbele slabe sunt cele care nu prezinta modificari vocalice pe parcursul conjugarii. Verbele tari sunt cele care prezinta modificari vocalice pe parcursul conjugarii.

In limba germana, ca si in limba romana, verbele "a avea" (haben) si "a fi" (sein) sunt foarte des intalnite. Sa invatam, pentru inceput, sa le conjugam la indicativ prezent. Veti repeta totodata si pronumele personal.

Indicativul  prezent al verbelor "HABEN" si "SEIN"

HABEN = a avea

ich habe (ih habe) = eu am
du hast (du hast) = tu ai
er / sie / es hat (er/zi/es hat) = el/ ea/ * are

wir haben (wir haben) = noi avem
ihr habt (ir habt) = voi aveti
sie / Sie haben (zi haben) = ei au / Dvs. aveti


SEIN = a fi

ich bin (ih bin) = eu sunt
du bist (du bist) = tu esti
er / sie / es ist (er/zi/es ist) = el/ea/ * este

wir sind (vir sind) = noi suntem
ihr seid (ihr said) = voi sunteti
sie / Sie sind (zi sind) =  ei sunt/ Dvs. sunteti

*nu are corespondent in limba romana

Cu siguranta ati observat ca terminatiile specifice in functie de persoana si numar difera la conjugarea verbelor "HABEN" si "SEIN", deoarece aceste doua verbe sunt neregulate. Asta inseamna ca-si schimba radacina pe parcursul conjugarii.

Momentan incercati sa retineti formele verbale la prezent ale lui "HABEN" si "SEIN" impreuna cu formele pronumelui personal.

In lectiile urmatoare va voi prezenta mai pe larg terminatiile verbale si va voi explica ce sunt verbele neregulate. 
 
Limba germana nu este foarte grea daca o invatati cu logica, iar eu am incercat sa impart gramatica limbii germane in lectii utile si explicite pe intelesul tuturor.
 
 Din pacate nu sunt mereu disponibil sa clarific toate nelamuririle insa daca lasati un comentariu de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online:
 
Pentru mai multe informaţii

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen